Dětský den 2009 - Letem světem

27.06.2009 12:31

Letošní dětský den, pořádaný naším centrem společně s Obecním úřadem ve Lhotě pod Libčany a místní Základní a mateřskou školou, se konal ve čtvrtek 25. 6. 2009 tradičně na lhoteckém fotbalovém hřišti. Hned na úvod nutno dodat, že byl téměř kompletně vymyšlen a dopodrobna rozplánován pouze jednou osůbkou, a to Danou Pultarovou. My ostatní jsme sotva stačili koukat, co všechno je ona dotyčná dáma schopná vymyslet. A rovnou říkám - klobouk dolů!!!

A co tedy vymyslela a jak to na hřišti vypadalo? Jako na mapě! Letos měl náš dětský den totiž podtitul "Letem světem". Děti nepřišly o své oblíbené soutěže a úkoly, jednotlivá stanoviště na jejich plnění byla tentokrát ale rozeseta po celé ploše hřiště, přesně podle polohy jednotlivých světadílů. A samotné soutěžní úkoly byly také směřovány tak, aby charakteristikou alespoň zhruba odpovídaly danému kontinentu. Takže v Evropě se musela absolvovat Překážková dráha napříč Evropou a dále Rybolov v Norsku, v Asii se děti praly s úkolem Zdolávání osmitisícovky a Chůze rýžovým polem. Do Afriky děti zaběhly na Sběr kokosových ořechů a Donášku vody v poušti, v Severní Americe si dítka mohla zahrát na indiány při úkolu Namaluj svůj totem, nebo na zlatokopy při Hodu pytlíčky se zlatem. V Jižní Americe si děti vyzkoušely Fotbal v Brazílii a rovnováhu a obratnost při plnění úkolu V džungli na březích Amazonky. Klokaní skok a Hod bumerangem na cíl zase absolvovaly v Austrálii. A nezapomněli jsme ani na Antarktidu, tam na dítka čekal úkol Seber vejce tučňákovi, ani na Arktidu s úkolem Postav si své iglú. Úlohy to byly výborné a přítomné dětičky, kterých se letos sešlo zhruba kolem osmdesátky, si to vše náležitě užívaly! Ale pozor - naše Dana nezapomněla ani na provětrání mozkových závitů přítomných dětí - každý totiž u vstupu obdržel kvíz zaměřený na prověření základních znalostí ze zeměpisu. Samozřejmě, že dítka mohla kvíz vyplnit za pomoci svých rodičů, ovšem nutno dodat, že někdy ani to nebyla záruka správných odpovědí na všechny otázky! :-) Ale malí i velcí se snažili, seč jim síly stačily! Za správně vyplněný testík totiž obdrželi poukázku na zmrzlinu, no a to si nikdo nechtěl nechat ujít!

Nesmím zapomenout zmínit další doprovodné aktivity, které u nás byly k vidění či vyzkoušení. Úvod dětského dne nám letos obstarali zástupci Českého červeného kříže s názornými ukázkami první pomoci, ale také s trochu odlehčenější tématikou - dětským odvážlivcům a zvědavcům dokázali například na ruce nafingovat "krásnou" falešnou popáleninu! :-) A že těch popálených (naštěstí jen jako) dětiček najednou na hřišti běhalo! :-) Další vítanou atrakcí byl už od loňska vyzkoušený koňský povoz, no a komu ještě ani tohle nestačilo, mohl se dostatečně vybláznit a vyskákat na nafukovacím Titanicu!

Prostě jsme všichni prožili krásné odpoledne! A samozřejmě moc děkujeme všem, díky komu vše klaplo tak, jak mělo, tzn. děkujeme dobrým duším, které nám pomohly jak při přípravách, tak při samotné organizaci jednotlivých soutěží, také musíme poděkovat za všechny finanční i věcné dary, díky kterým mohla být naše dítka za splněné úkoly odměňována. Ale hlavně - hlavně letos opravdu děkujeme Daně, protože bez jejích nápadů by to prostě nebylo ono! Jen si tak říkám, co asi bude za rok? Jestli ona nám nenasadila tu laťku zbytečně hooodně vysoko!!! No, bude na nás, abychom se s tím poprali! :-)

PK

—————

Zpět


Kontakt

Rodinné a mateřské centrum Lhota pod Libčany

Lhota pod Libčany 57 50327 IČO: 22737791

rmc-lhotapodlibcany@seznam.cz