Vánoční jarmark

23.11.2008 01:58

První adventní neděli, tzn. 30. 11. 2008, se v budově Základní školy ve Lhotě pod Libčany konal již tradiční Vánoční jarmark. Přípravy výrobků, které se na tomto našem trhu budou prodávaly, lhotecké maminky opět nepodcenily - v mnoha domácnostech ve Lhotě se již několik týdnů před jarmarkem peklo, zdobilo, šilo, stříhalo, lepilo, lakovalo a podobně. Ale aby nezůstalo jen u domácí výroby, uspořádaly maminky „dvojité“ společné tvoření v Mateřské škole. První tvoření se uskutečnilo v pátek 14. 11., kdy se povedlo vytvořit spoustu krásných adventních věnců a svícnů ze sušených materiálů, zvonečky nebo květináče zdobené ubrouskovou technikou, maminky drátkovaly ozdoby a podobně. Na toto odpoledne navázalo druhé tvoření následující pátek, tzn. 21. 11., kdy se vyráběly rovněž svícny a věnce, tentokrát z živých větviček. Na zmíněná dvě společná tvoření se nakoupil materiál zhruba v hodnotě Kč 7.000,- - je to opravdu dost, ale výrobky byly nádherné a stály za to!

A k průběhu samotného jarmarku - v pátek 28. 11. se několik maminek sešlo v tělocvičně ZŠ, aby pod dohledem hlavních a v jarmarečních činnostech již zaběhlých a zkušených organizátorek Radky Bezvodové a Dany Pultarové naaranžovalo všechny výrobky a připravilo vše potřebné na nedělní velký den. Povedlo se, vše bylo nachystáno a vyzdobeno. Ovšem jedno malé "ale" přece jen nastalo - vypukla totiž (také již tradičně :-) ) mírná hysterie, že je výrobků málo a nebude co prodávat, takže několik hodných duší pracovalo doma dál a do neděle vyrobilo ještě několik krásných věcí!

V neděli se maminky sešly v hojném počtu prodávajících, před vchodem do školy se připravil stánek s trdelníky a svařáčkem (krásně nám to provonělo celou Lhotu!), uvnitř byly plné stoly výrobků a navíc stánek Mamma Helpu, se kterým naše centrum spolupracuje. Mohlo se tedy začít prodávat! Návštěvníků bylo opravdu hodně. Maminky si zkoušely čárkovat počty nakupujících, čárek bylo cca 140, ale vzhledem k velkému hlavně počátečnímu návalu je tento počet neúplný. A hlavně - počítáni byli pouze platící návštěvníci, do tohoto čísla nejsou zahrnuti rodinní příslušníci, kteří ke kupujícím patřili. Prostě účast byla opravdu hojná!!!

No a kolik se povedlo utržit? Z prodeje výrobků je to částka Kč 20.263,-, ve vánoční sklenici na dobrovolný příspěvek se nahromadilo Kč 4.303,- a dále jsme dostaly Kč 4.000,- za prodej trdelníků. Dohromady tedy máme částku Kč 28.566,-. Takže i když odečteme vstupní náklady, které byly vysoké, i tak jsme vydělaly více než na předchozích jarmarcích, kdy výtěžek byl vždy ca Kč 20.000,-. Nyní tedy zbývá "jen" dořešit, co se za vydělané korunky pořídí - samozřejmě rozhodneme společně, proto vítáme i návrhy všech našich členek! A aby čísla byla úplná - za výšivky pro sdružení Mamma Help se utržilo rovněž krásných Kč 3.060,-, z nichž měly na pobočce tohoto sdružení v Hradci Králové obrovitou radost!

Na závěr je určitě na místě poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravách a organizaci letošního vánočního jarmarku, protože bez nich by zkrátka tato akce nemohla mít tak velký úspěch, jako měla! Velký dík patří hlavně již výše uvedeným hlavním organizátorkám Radce Bezvodové a Daně Pultarové, které strávily spoustu času při shánění a nákupech všech potřebných dekorací a při přípravách a průběhu jarmarku, dále děkujeme Jitce Kantoríkové za napečení krásného a dobrého cukroví, které bylo k dispozici jako občerstvení pro návštěvníky. Rodině Zemanových vděčíme za úklid a pomoc s přípravami, Mateřské a základní škole za zapůjčení prostor a Pavle Kuželové s Markem Škobisem za předaný zisk z prodeje trdelníků a svařáků. Všem zmíněným ještě jednou moc děkujeme! Náš dík patří ale samozřejmě všem, kdo jakýmkoli způsobem pomohl či přispěl k úspěchu našeho jarmarku. Moc si toho vážíme a děkujeme!!! Zároveň přejeme krásný vánoční čas, plný pohody, radosti a štěstí...

 

—————

Zpět


Kontakt

Rodinné a mateřské centrum Lhota pod Libčany

Lhota pod Libčany 57 50327 IČO: 22737791

rmc-lhotapodlibcany@seznam.cz